Voedselvergiftiging
Dierlijke producten
Hoewel voedselvergiftiging mogelijk is bij plantaardige producten, is de kans daarop een stuk groter bij het bereiden en eten van dierlijke producten (1 - 4)
Waarom?
De kans op voedselinfectie is groter bij dierlijke producten omdat ze vaker bacteriën of parasieten (zoals Salmonella) bevatten, vooral als ze niet goed gekookt zijn. Ook kan kruisbesmetting met rauw vlees andere etenswaren besmetten (5).
Referenties
- N.M. Aljamali en collega's (2021): Review on Food poisoning (Types, Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment).
- P. Myintzaw en collega's (2021): A Review on Campylobacteriosis Associated with Poultry Meat Consumption.
- N. Heredia en collega's (2018): Animals as sources of food-borne pathogens: A review
- E. Redmond en collega's (2018): Systematic review of the relative proportion of foodborne disease associated with food preparation or handling practices in the home.
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2023): Voedselinfecties.