Cultuur: het is cultureel om dierlijke producten te consumeren

  1. M. Joy. (2021). Dierenrechtenbibliotheek - Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen. 

Cultuur: in onze (westerse) cultuur is het nu eenmaal normaal om varkens, koeien en kippen te eten en honden en katten met rust te laten.

  1. M. Joy. (2021). Dierenrechtenbibliotheek - Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen. 

Dierproeven

Gewassterfte

Gezondheid

  1. Voedingscentrum: Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten.
  2. V, Melina en collega's (2016): Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.
  3. B. Bhandari en collega's (2022): Long-Term Consumption of 10 Food Groups and Cardiovascular Mortality: A Systematic Review and Dose Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.
  4. K. Papier en collega's (2021): Meat consumption and risk of ischemic heart disease: A systematic review and meta-analysis
  5. W. Shi en collega's (2022): Abstract 12322: Red Meat Consumption and The Risk of Cardiovascular Diseases and Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Observational Studies and Randomized Controlled Trials.
  6. M.S. Varvid en collega's (2021): Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.
  7. S. Nouri-Majd en collega's (2022): Association Between Red and Processed Meat Consumption and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis
  8. A.R. Vieira en collega's (2017): Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project.
  9. W. Lu en collega's (2016): Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies.
  10. D. Aune en collega's (2009): Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
  11. M. Li en collega's (2014): Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies. 
  12. X. Wang en collega's (2014): Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies
  13. D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
  14. A. Zurbau en collega's (2020): Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Prospective Cohort Studies.
  15. M.S. Varvid en collega's (2021): Fruit and vegetable consumption and incident breast cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies
  16. M.N. Kermanshahi en collega's (2023): Fruit and vegetable intake in relation to gastric cancer risk: A comprehensive and updated systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies.
  17. A.R. Vieira en collega's (2016): Fruits, vegetables and lung cancer risk: a systematic review and meta-analysis.
  18. D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
  19. N.M. Aljamali en collega's (2021): Review on Food poisoning (Types, Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment).
  20. P. Myintzaw en collega's (2021): A Review on Campylobacteriosis Associated with Poultry Meat Consumption.
  21. N. Heredia en collega's (2018): Animals as sources of food-borne pathogens: A review
  22. E. Redmond en collega's (2018): Systematic review of the relative proportion of foodborne disease associated with food preparation or handling practices in the home.
  23. Great Vegan Athletes
  24. U.G. Longo en collega's (2008): The Best Athletes in Ancient Rome were Vegetarian!

Intelligentie

Kijken of ik nog referenties kan vinden naar hoe intelligent dieren zijn. 

Koolstof

  1. Food Climate Research Network (2017). Grazed and confused

Landbouwgrond

Hier moet ik nog even goed naar kijken, dat de referenties op de juiste plek terecht komen. 

leefomstandigheden

  1. Bionext trendrapport (2020). Ontwikkelingen in de Biologische sector
  2. Nog referentie toevoegen over percentages per diersoort. 

Meerderheid: de meeste mensen consumeren dierlijke producten

Natuurlijk: we eten al duizenden jaren vlees / we zijn van nature jagers

Natuurlijk: we zijn alleseters/omnivoren

Pijn: dieren voelen minder pijn dan ons. 

Pijn: planten voelen pijn

  1. bron 1 over aantal kilogram voor 1 kilo vlees
  2. bron 2 over hoeveelheid planten die nodig zijn voor de vleesindustrie en hoeveel we kunnen besparen. 

Restproduct: leer is een restproduct want de koe is toch al geslacht

  1. Slay (2022). 
  2. Bont voor Dieren (2023): De leerindustrie kijkt niet verder dan het slachthuis

Sojateelt

  1. Referentie 1
  2. Referentie 2
  3. Referentie 3

Soja en testosteron

  1. Referentie 1
  2. Referentie 2
  3. Referentie 3

Uitsterven

  1. Referentie 1. 

Verschil: één persoon kan geen verschil maken

Planeet: veganisten kopen planten zoals avocado's en dat leidt vervolgens tot veel uitstoot.

  1. Referentie 1.