Kanker
Vlees
Uit onderzoeken die heel veel studies samenvatten, blijkt dat het eten van (bewerkt) rood vlees het risico verhoogt op longkanker, nierkanker, borstkanker, baarmoederkanker, leverkanker (1), prostaatkanker (2) en darmkanker (1, 3).
Waarom?
Rood vlees bevat heemijzer, wat tumoren kan bevorderen. Bij bakken en verwerken ontstaan stoffen zoals heterocyclische amines en nitriet, die het risico op kanker verhogen (4).
Fruit en groenten
Andere sterke onderzoeken tonen aan dat het eten van groenten en fruit het risico verlaagt op borstkanker (5), maagkanker (6), longkanker (7) en kanker in het algemeen (8).
Waarom?
Groenten en fruit bevatten antioxidanten en vezels die beschermen tegen kanker, zoals darmkanker. Ze helpen ook een gezond gewicht te behouden, wat het risico op veel soorten kanker verlaagt (9, 10).
Referenties
- M.S. Varvid en collega's (2021): Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.
- S. Nouri-Majd en collega's (2022): Association Between Red and Processed Meat Consumption and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis.
- A.R. Vieira en collega's (2017): Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project.
- American Institute for Cancer Research (2024): Does Red Meat Cause Cancer?
- M.S. Varvid en collega's (2021): Fruit and vegetable consumption and incident breast cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.
- M.N. Kermanshahi en collega's (2023): Fruit and vegetable intake in relation to gastric cancer risk: A comprehensive and updated systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies.
- A.R. Vieira en collega's (2016): Fruits, vegetables and lung cancer risk: a systematic review and meta-analysis.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
- Cancer Council NSW (2025): Fruit and vegetables and cancer risk.
-
KWF (2025): Gezonde voeding die je kans op kanker kleiner maakt.