Hart- en vaatziekten
Vlees
Uit onderzoeken die veel studies samenvatten blijkt dat het eten van (bewerkt) rood vlees het risico op hart- en vaatziekten, zoals beroertes en hartaanvallen, verhoogt (1, 2), en de kans op overlijden door deze ziekten (3).
Waarom?
Het eten van rood vlees verhoogt de productie van TMAO, een stof die cholesterolafzettingen in de bloedvaten bevordert. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes, vergroten (4).
Fruit en groenten
Sterke onderzoeken tonen aan dat het eten van groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt (5 - 7).
Waarom?
Groenten en fruit beschermen tegen hart- en vaatziekten omdat ze vol zitten met antioxidanten, vezels, vitaminen en kalium, die helpen ontstekingen te verminderen, de bloeddruk te reguleren en cholesterol te verbeteren (8, 9).
Referenties
- K. Papier en collega's (2021): Meat consumption and risk of ischemic heart disease: A systematic review and meta-analysis
- W. Shi en collega's (2022): Abstract 12322: Red Meat Consumption and The Risk of Cardiovascular Diseases and Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Observational Studies and Randomized Controlled Trials.
- B. Bhandari en collega's (2022): Long-Term Consumption of 10 Food Groups and Cardiovascular Mortality: A Systematic Review and Dose Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.
-
National Institutes of Health (2019): Eating red meat daily triples heart disease-related chemical.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
- A. Zurbau en collega's (2020): Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Prospective Cohort Studies.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
- Cardiologie Centra Nederland (2025): Deze groenten houden uw hart gezond.
- Maastricht UMC, Hart + Vaat Centrum: (2025): Gezonde Voeding.