
Kanker

Sterke onderzoeken concluderen dat het eten van (bewerkt) rood vlees het risico verhoogt op kanker in de longen, nier, borst, baarmoeder, lever (1), prostaat (2) en darm (1, 3).

Rood vlees bevat namelijk heemijzer en stoffen die ontstaan bij het bakken en verwerken (4).

Andere sterke onderzoeken tonen aan dat het eten van groenten en fruit het risico verlaagt op kanker in de borst (5), maag (6), longen (7) en kanker in het algemeen (8).

Groenten en fruit bevatten namelijk antioxidanten, vezels en ondersteunen een gezond gewicht (9, 10).

Organisaties tegen kanker raden daarom aan om meer planten en minder (bewerkt) rood vlees te eten (4, 9 - 14).

Wij hebben tips voor je verzameld om diervriendelijker te leven en daarmee je kans op kanker te verkleinen!
Referenties
- M.S. Varvid en collega's (2021): Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.
- S. Nouri-Majd en collega's (2022): Association Between Red and Processed Meat Consumption and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis.
- A.R. Vieira en collega's (2017): Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project.
- American Institute for Cancer Research (2024): Does Red Meat Cause Cancer?
- M.S. Varvid en collega's (2021): Fruit and vegetable consumption and incident breast cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.
- M.N. Kermanshahi en collega's (2023): Fruit and vegetable intake in relation to gastric cancer risk: A comprehensive and updated systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies.
- A.R. Vieira en collega's (2016): Fruits, vegetables and lung cancer risk: a systematic review and meta-analysis.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
- KWF (geraadpleegd op 15-02-2025): Gezonde voeding die je kans op kanker kleiner maakt.
- Cancer Council NSW ((geraadpleegd op 15-02-2025): Fruit and vegetables and cancer risk.
- KWF (geraadpleegd op 15-02-2025): Rood, bewerkt vlees en kanker.
- National Cancer Institute (geraadpleegd op 15-02-2025): Red Meat and Processed Meat Consumption.
- Cancer Council NSW (geraadpleegd op 15-02-2025): Red meat, processed meat and cancer.
- World Cancer Research Fund (geraadpleegd op 15-02-2025): Meat and cancer.
Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld om algemene en nuttige informatie te geven over voedingsstoffen uit plantaardige producten. Deze informatie vervangt geen medisch advies, diagnose of behandeling. Als je medische vragen hebt of gezondheidsklachten ervaart, neem dan contact op met een arts of een andere zorgverlener. We doen ons best om de informatie correct en up-to-date te houden, maar kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie is helemaal voor eigen risico.