
Hart- en vaatziekten

Sterke onderzoeken concluderen dat het eten van (bewerkt) rood vlees het risico op hart- en vaatziekten, zoals beroertes en hartaanvallen, verhoogt (1 - 3).

Het eten van rood vlees verhoogt namelijk de productie van TMAO, een stof die cholesterolafzettingen in de bloedvaten stimuleert (4).

Andere sterke onderzoeken tonen aan dat het eten van groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten juist verlaagt (5 - 7).

Groenten en fruit zitten namelijk vol met antioxidanten, vezels, vitaminen en kalium (8, 9).

Organisaties tegen hart- en vaatziekten raden daarom aan om meer planten en minder (bewerkt) rood vlees te eten (10 - 13).

Onze website staat vol met handige tips om diervriendelijker te leven en daarmee je kans op hart- en vaatziekten te verkleinen!
Referenties
- K. Papier en collega's (2021): Meat consumption and risk of ischemic heart disease: A systematic review and meta-analysis
- W. Shi en collega's (2022): Abstract 12322: Red Meat Consumption and The Risk of Cardiovascular Diseases and Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Observational Studies and Randomized Controlled Trials.
- B. Bhandari en collega's (2022): Long-Term Consumption of 10 Food Groups and Cardiovascular Mortality: A Systematic Review and Dose Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.
-
National Institutes of Health (2019): Eating red meat daily triples heart disease-related chemical.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.
- A. Zurbau en collega's (2020): Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Prospective Cohort Studies.
- D. Aune en collega's (2017): Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
- Cardiologie Centra Nederland (2025): Deze groenten houden uw hart gezond.
- Maastricht UMC, Hart + Vaat Centrum: (2025): Gezonde Voeding.
- Hartstichting (geraadpleegd op 15-02-2025): Meer plantaardig eten en minder vlees en zuivel.
- British Heart Foundation (geraadpleegd op 15-02-2025): Healthy meat: your questions answered.
- Australian Heart Foundation (geraadpleegd op 15-02-2025): Protein and heart health.
- Victor Chang Cardiac Research Institute (geraadpleegd op 15-02-2025): Heart Disease & Red Meat.
Disclaimer
De informatie op deze website is bedoeld om algemene en nuttige informatie te geven over voedingsstoffen uit plantaardige producten. Deze informatie vervangt geen medisch advies, diagnose of behandeling. Als je medische vragen hebt of gezondheidsklachten ervaart, neem dan contact op met een arts of een andere zorgverlener. We doen ons best om de informatie correct en up-to-date te houden, maar kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie is helemaal voor eigen risico.