
Antibiotica resistentie

In de dier-industrie krijgen dieren vaak antibiotica om sneller te groeien en ziekten te voorkomen.

Ongeveer 70% van alle antibiotica wordt gebruikt voor dieren in de dier-industrie (1).

Dit is een groot probleem want hierdoor worden sommige bacteriën ongevoelig voor antibiotica waardoor deze niet meer werkt (1 - 8).

Vervolgens komen die zogenaamde 'resistente' bacteriën bij mensen terecht, bijvoorbeeld door het eten van vlees.

Jaarlijks overlijden er wereldwijd maar liefst ongeveer 1,3 miljoen mensen door antibiotica resistentie (9).

Maak dus diervriendelijke keuzes en verklein de kans op antibiotica resistentie.
Referenties
- Van Boeckel en collega's (2017): Global trends in antimicrobial use in food animals.
- World Health Organization (2019): New report calls for urgent action to avert antimicrobial resistance crisis.
- M.J. Martin en collega's (2015): Antibiotics Overuse in Animal Agriculture: A Call to Action for Health Care Providers.
- Manyi-Loh en collega's (2018): Antibiotic Use in Agriculture and Its Consequential Resistance in Environmental Sources: Potential Public Health Implications
- Latz en collega's (2024): Use of Antibiotics in Animal Agriculture: Implications for Pediatrics: Technical Report.
- Zhang en collega's (2024): The impacts of animal agriculture on One Health - Bacterial zoonosis, antimicrobial resistance, and beyond.
- European Environment Agency (2024): Veterinary antimicrobials in Europe’s environment: a One Health perspective.
- World Health Organization (2023): Antimicrobial resistance.
- Antimicrobial resistance collaborators (2022): Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis.