
Waterschaarste

We moeten zuinig omgaan met water, omdat schoon drinkwater in veel regio's schaars is.

De productie van dierlijke producten veroorzaakt waterschaarste omdat de dieren planten eten zoals mais en soja.

Er is water nodig om die planten te laten groeien.

Als iedereen altijd diervriendelijke keuzes zou maken, zouden we 75 procent minder planten nodig hebben en dus veel minder water.

Ook drinken de dieren in de dier-industrie veel water.

En raakt grondwater vervuild door mest uit de dier-industrie.

Een voorbeeld: voor 1 kilo rundvlees is ongeveer 15.000 liter water nodig en voor 1 kilo pasta slechts 1.850 liter.

Benieuwd naar tips om diervriendelijke keuzes te maken en zo bij te dragen aan het voorkomen van waterschaarste?
Referenties
- W. Gerbens-Leenes en collega's (2013). The water footprint of poultry, pork and beef: A comparative study in different countries and production systems.
- L. Aleksandrowicz en collega's (2016): The impacts of dietary change on greenhouse gas emissions, land use, water use, and health: a systematic review.
- Water footprint calculator.
- M.M. Mekonnen en collega's (2010): The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products.
- P. Scarborough en collega's (2023): Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts.
- B. Kuepper (2023): Impacts of a Shift to Plant Proteins: Effects of reduced meat production on GHG emissions, land, and water use.
- J. Poore en collega's (2018): Reducing food's environmental impacts through producers and consumers.