Diabetes Type 2
Vlees
Het eten van rood vlees vergroot de kans op diabetes type 2. Kies daarom liever voor andere eiwitbronnen (1, 2).
Waarom?
Rood vlees bevat stoffen zoals verzadigd vet, cholesterol en heemijzer. Deze stoffen kunnen de bloedsuiker verhogen en insulineresistentie veroorzaken (3).
Groenten en fruit
Groenten en fruit beschermen tegen diabetes Type 2 zo blijkt uit onderzoek (4).
Waarom?
Groenten en fruit beschermen tegen diabetes door hun rijke hoeveelheid eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels (5).
Referenties
- X. Gu en collega's (2023): Red meat intake and risk of type 2 diabetes in a prospective cohort study of United States females and males
- Chunxiao Li en collega's (2024): Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries.
- National University of Singapore (2021): Does Red Meat Cause Diabetes?
- M. Li en collega's (2014): Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies.
- American Diabetes Association (2025):: What superstar foods are good for diabetes?