Klimaatverandering
De dier-industrie veroorzaakt klimaatverandering door ongeveer 14% van alle broeikasgassen uit te stoten, meer dan alle auto’s, vliegtuigen, treinen, schepen en vrachtwagens samen.
Koeien stoten veel methaan uit, een broeikasgas dat maar liefst 25 keer sterker is dan CO₂.
Er worden ook veel bomen gekapt of verbrand voor boerderijen en het verbouwen van voedsel voor dieren, terwijl bomen juist CO₂ opslaan.
De dier-industrie zorgt ook voor veel uitstoot door het transport van dieren en het vervoeren van planten die als voer worden gebruikt.
Referenties
-
Food and Agriculture Organization of the United Nations (2013): Tackling Climate Change through livestock.
- L. Aleksandrowicz en collega's (2016): The impacts of dietary change on greenhouse gas emissions, land use, water use, and health: a systematic review.
- V. Sejian en collega's (2015): Global warming: role of livestock.
- B. Machovina en collega's (2015): Biodiversity conservation: they key is reducing meat consumption.
- Tilman en collega (2014): Global diets link environmental sustainability and human health.
- N. González en collega's (2020): Meat consumption: Which are the current global risks? A review of recent (2010–2020) evidences.
- B.C. Chai en collega's (2019): Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets
- P. Scarborough en collega's (2023): Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts.
-
C. Ivanovic en collega's (2023): Future warming from global food consumption
- B. Kuepper (2023): Impacts of a Shift to Plant Proteins: Effects of reduced meat production on GHG emissions, land, and water use